Galerij

Ervaringen doorgeven

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bianca van Raaij was vroeger nogal verlegen. Een docent vertelde haar hoe je als slechtziende het beste met de trein kunt reizen. “Ga bij de deur van de coupé staan en roep maar: “Is er nog ergens een plaats?” Maar ja, als je verlegen bent is dat lastig. Bianca bedacht er iets anders op. Ze voelt voorzichtig of de eerste stoel vanaf de deur vrij is en vraagt als deze bezet is aan de persoon die daar zit om te kijken of er ergens een zitplaats vrij is.

Zo zijn er tal van manieren om lastige dingetjes te tackelen. Natuurlijk kun je als je verlegen bent voortdurend in je schulp kruipen. Maar dan kom je niet verder, zegt Bianca. Het is moeilijk om dingen als verlegenheid te overwinnen, maar uiteindelijk levert het je veel op als je  uitdagingen niet uit de weg gaat.

Bianca heeft een opleiding als onderwijskundige afgerond en heeft sindsdien veel verschillende banen gehad. Zij werkte als beleidsmedewerker onderwijs bij het ministerie en bij een gemeente, begeleidde studenten en was ambtelijk secretaris in het landelijke beleid voor mensen met een beperking. Soms werden die banen niet verlengd omdat het om tijdelijke projecten ging, omdat er onvoldoende geld beschikbaar was, of omdat er gereorganiseerd werd. Soms waren er persoonlijke redenen voor de beëindiging van het contract, zoals studenten die een brief schreven aan de leidinggevende dat ze geen les wilden krijgen van iemand die blind is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Sinds 2015 werkt Bianca bij het ZRCN  als coördinator van het Onderwijsproject. Ze heeft daar op het moment 26 uur.

Zij verzorgt onder andere de cursus ‘Jezelf Presenteren’. De cursus leert deelnemers om zichzelf beter te presenteren aan de hand van een zelf gekozen doel. Bijvoorbeeld leren hoe je aan andere mensen vertelt wat je beperking is of hoe je grenzen aangeeft. Er wordt geoefend met rollenspelen. Zoals Bianca zichzelf stapje voor stapje heeft geleerd er op uit te gaan en haar doelen te bereiken, zo leert zij het nu ook aan anderen. Haar doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat ze anderen met een beperking goed kan ondersteunen bij het bereiken van hun doel. En heel vaak ziet ze dat deelnemers hun zelfvertrouwen inderdaad vergroten en verder komen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Verder organiseert ze gastlessen op scholen voor basisonderwijs t/m de universiteit, samen met een team van gastdocenten. Het doel  daar is  om leerlingen en studenten meer inzicht te geven in het leven met een beperking. Door  Bianca’s  zeer gevarieerde werkervaring met ups en downs weet Bianca precies welke moeilijkheden mensen met een beperking tegen kunnen komen in hun werk. De gastlessen bestaan meestal uit een kringgesprek en ervaringsopdrachten. Deelnemers kunnen dan aan den lijve ervaren wat een beperking kan inhouden. Geblinddoekt lopen met een blindenstok, in een rolstoel een lastig parcours afleggen, een opdracht uitvoeren als tegelijkertijd heel veel mensen door elkaar praten of als er alsmaar nieuwe opdrachten bijkomen. In het Onderwijsproject van het ZRCN komen namelijk niet alleen lichamelijke beperkingen aan bod, maar ook beperkingen als autisme, depressie en burn-out.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wil je hier meer over lezen? In dit blog zijn twee berichten geplaatst over gastlessen bij de introductie van eerstejaars studenten van de opleiding Social Work van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Zie hier en hier