Galerij

Kan wel!

Deze slideshow vereist JavaScript.

De  Werkgroep Onderling Sterk heeft een nieuwe voorzitter.  Voorheen was Jan Boers voorzitter. Sinds kort is de nieuwe voorzitter Jaheed Andishmand.  Jan heeft zelf aangedrongen op een tijdige vervanging van hemzelf door een jonger iemand. Hij wil namelijk graag de nieuwe voorzitter goed inwerken en ondersteunen. En Jaheed is maar wat blij met de steun die hij krijgt van Jan. Want Jan is niet zomaar iemand. Jarenlang heeft Jan erop aangedrongen dat mensen met een beperking ook meetellen, en volwaardig mee kunnen doen aan onze samenleving. Niet denken dat iemand met een beperking iets niet kan, zegt hij. Eerst uitproberen. En meestal blijkt dan: dat kan wel! Dat zou je eigenlijk wel het motto van Jan en Jaheed kunnen noemen: Kan wel!

Vaak zijn het de ouders of begeleiders van mensen met een beperking en soms zelfs de artsen die extra voorzichtig willen zijn en voor iemand besluiten dat hij of zij maar beter iets niet kan proberen, dan kan het ook niet mislukken.
Maar daar geloven Jan en Jaheed niet in.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Jan en Jaheed hebben allebei  heel lieve, maar ook wel soms voorzichtige ouders.

Jaheed is afkomstig uit Afghanistan, maar was al voor de oorlog daar uitbrak naar Duitsland verhuisd. Zijn ouders hoopten dat hij daar met zijn handicap meer kansen zou krijgen. Maar ze waren heel bezorgd. Zijn broer was echter anders ingesteld dan zijn ouders en heeft Jaheed geweldig uitgedaagd. Zijn broer zei bijvoorbeeld: “Je kan dingen, waarom doe je het niet? Kom in actie.” En nu Jaheed werkt bij het Zelfregiecentrum is zijn broer heel trots op hem. En hij blijft geinteresseerd en vraagt vaak hoe het nu met Jaheed is en met zijn werk.

Jan is bisexueel. Hij heeft diverse relaties met mannen gehad. Op dit moment heeft hij een relatie met een vrouw. Voor zijn ouders was het veel minder belangrijk of Jan op een man of vrouw verliefd was dan of iemand goed was voor Jan en echt van hem hield.

Hun eigen ervaringen hebben er voor gezorgd dat  Jan en Jaheed nu andere mensen met een beperking willen stimuleren. Zelf allerlei zaken in het leven uitproberen. Niet bij voorbaat terugkruipen omdat hun omgeving zegt dat iemand met een beperking iets niet kan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Jan en Jaheed deden ook allebei mee aan het project Gezonde Leefstijl. Jaheed vertelde daar hoe hij toen hij in Duitsland woonde bij zijn broer veel was gaan gamen en verslaafd raakte aan eten. Hij werd erg dik. Pas toen hij in Nederland ging wonen, is hij afgevallen. En niet te weinig: 18 kilo in een paar maanden. Hij ging vaak hardlopen en lette op zijn voeding. Nog steeds doet hij drie keer per week aan fitness, hij loopt hard en hij eet gezond. En Jan is in drie maanden tijd 15 kilo afgevallen. Door gezonder te koken, minder te eten, meer te bewegen.
Kan wel!

En allebei willen ze volgend seizoen een opleiding op de Nijmeegse Avondschool gaan volgen. Nog beter leren communiceren. De Nijmeegse Avondschool biedt cursussen voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die graag verder willen leren.
Kan wel!