Vincent Meijers, senior beleidsmedewerker openbare ruimte bij de gemeente Nijmegen, heeft in 2016 samen met een projectgroep waaraan ook het ZRCN deelnam een Handboek Nijmegen Toegankelijk gemaakt.
In dat handboek vind je beschreven (en met duidelijke foto’s geillustreerd) welke richtlijnen en normen de gemeente Nijmegen gebruikt om voetpaden, trottoir, voetgangersoversteeklocaties, fietspaden, pleinen, parken, trappen, hellingen, straatmeubilair, parkeerplaatsen en bushalte zo toegankelijk mogelijk te maken voor zeer diverse groepen gebruikers.
Het handboek is gemaakt voor medewerkers van de gemeente die een functie hebben die te maken heeft met de openbare ruimte van de stad. Ontwerpers betrokken bij het maken van bestemmingsplannen en wijkprojecten, projectleiders bij bouwprojecten in de stad, medewerkers betrokken bij de uitvoering van wegen straten en pleinen, etc.
Maar het Handboek is ook voor andere mensen bedoeld. Ik vermoed dat bewoners van de stad het ook interessant zullen vinden.
Natuurlijk is lezen in een handboek nog iets anders dan zelf ervaren hoe belangrijk dergelijke richtlijnen zijn. Daarom waren de medewerkers van de gemeente die in hun werk te maken hebben met de publieke openbare ruimte, uitgenodigd om op een ervaringsmiddag zelf te ervaren hoe het is om met een rolstoel door de stad te rijden of om blind door de stad te lopen. Medewerkers van heel verschillende disciplines gaven aan deze uitnodiging gehoor.
Meer over de ervaringstocht lees je in dit blogbericht
De projectgroep die het Handboek Nijmegen Toegankelijk samenstelde bestond uit: Vincent Meijers, Marcel Giebels , Jos Verstappen, Wim Molenaar, Don Roelofs, Sabrina Abdoelbasier en Jeroen van Dijk.