Galerij

Een rots en een reus

Deze slideshow vereist JavaScript.

Al zeven jaar kookt Til als vrijwilliger een avond in de week met mensen met een beperking. Eerst bij Trias, Nijmegen, nu bij het ZRCN. Trias was een onafhankelijk centrum dat mensen ondersteunde met een verstandelijke beperking. Mensen konden daar komen om nieuwe mensen te ontmoeten of verschillende cursussen te volgen. In 2017 is Trias ondergebracht bij het ZRCN.

Er zijn diverse kook- en eetavonden in het ZRCN. Op woensdagavond is het meestal Claudius die bedenkt wat er gegeten wordt, op donderdagavond is het meestal Til. Behalve de laatste donderdagavond van de maand, want dan is er het pannenkoekcafe.

Iedere vrijwilliger heeft weer een wat andere aanpak en dat maakt het natuurlijk voor de deelnemers extra leuk. Til kookt vaak buitenlands en gebruikt bijzondere ingredienten. Daar denkt ze meestal echt wel even goed over door voor ze boodschappen gaat doen.

Ik vind het best bijzonder dat Til deze activiteit al zoveel jaren volhoudt, want ze heeft een beperkte energie. Maar zelf zegt dat deze activiteit haar zoveel teruggeeft dat ze hoopt dat dit nog lang kan doorgaan. En ze vindt de donderdagavonden erg gezellig.

Til is een heel rustige werker. Het is bijzonder, haar achternaam is de Reus, en ik vind haar ook een beetje een reus, een rots in de branding. Ze ziet alles wat er gebeurt en springt bij daar waar het nodig is. En ze kent de meeste deelnemers erg goed en je kunt goed zien dat deelnemers zich heel prettig en op hun gemak voelen bij haar. Vrijwilligers zijn m.i. soms mensen die vooral met zichzelf bezig zijn, maar daar is bij Til geen sprake van. Bovendien heeft Til humor, en dat maakt de sfeer er alleen maar plezieriger op.

Deze slideshow vereist JavaScript.