Op 24-9-2019 organiseerde Vincent Meijers, senior beleidsmedewerker openbare ruimte bij de gemeente Nijmegen, samen met mensen van het Zelfregiecentrum Nijmegen en mensen van MuZIEum een ervaringstocht voor medewerkers van de Gemeente Nijmegen die in hun werk betrokken zijn bij de publieke ruimte.
De middag was in twee delen verdeeld.
Er was een wandeling waarbij de mensen van de gemeente zelf plaatsnamen in een rolstoel of een donkere bril opzetten waardoor ze zo goed als niets zagen, en vervolgens werden begeleid door mensen van het Zelfregiecentrum. Niet alleen hoorden ze bij deze wandeling van de mensen van het ZRCN hoe lastig sommige straten en obstakels op straat zijn, maar ze konden het meteen ook zelf ervaren.
Geweldig om te zien met hoeveel interesse de gemeentemensen zich verdiepten in de toegankelijksproblemen die ze onderweg tegen kwamen.
Er was ook een wandeling met mensen van MuZIEum (Ziekerstraat 6B): de Expeditie Ribbelroute. Met behulp van een virtual realitybril ervaar je tijdelijk hoe het is om slechtziend te zijn. De bril kan diverse vormen van slechtziendheid realiseren. Kokervisie en staar waren de twee ingrijpendste ervaringen, vonden de deelnemers. Beangstigend om helemaal geen diepte te ervaren.
Na afloop was er in het gemeentehuis een gesprekje om de eerste ervaringen met elkaar te delen. Wat veel indruk gemaakt had, was dat de openbare ruimte met zoveel mensen met zoveel verschillende behoeften gedeeld wordt.
Voor blinden bijvoorbeeld is in de lange Hezelstraat het kleine opstaande randje langs het voetpad heel handig om je weg goed te kunnen vinden, voor rolstoelrijders is dat juist een onhandig ding.
En wat te denken van zitobjecten in een winkelstraat? Heel gezellig volgens de een, maar hoogst pijnlijk om tegen aan te lopen of te rijden voor een ander. Net zoals terrasstoeltjes op straat die natuurlijk meestal redelijk kris kras staan. Of een foutief geparkeerde scooter, notabene net voor een heel lastig afritje.
Zonder meer waren de gemeentemensen het met elkaar eens: het is iedere keer maatwerk om een situatie op straat zo te maken dat het voor alle verschillende gebruikers prettig, veilig en toegankelijk is. Een medewerker zei: “Ik heb me nu voorgenomen om voortaan iedere keer ter plekke te gaan kijken. Want elke situatie is anders, dat heb ik nu wel gemerkt.” Iemand anders zei: “We kennen bij de gemeente zoveel verschillende disciplines. We zouden misschien nog wat meer met elkaar kunnen samenwerken op het gebied van toegankelijkheid.” En weer een andere medewerker zei: “Het is ook van belang dat we er op letten dat de burgers in de stad op de hoogte zijn en meewerken. Een foutief geparkeerde scooter kan een hoop overlast betekenen voor iemand met een beperking.”
Kortom: een waardevolle ervaring, deze middag.
Voor meer informatie, zie ook het bericht Handboek Nijmegen Toegankelijk
N.B. De deelnemers krijgen van Vincent Meijers en Marcel Giebels nog een uitgebreider verslag met opmerkingen uit de deelnemersgroepjes die onderweg zijn genoteerd.